Agenţia Naţională de Programe va trebui să pună în funcţiune registrele naţionale

Ministrul Sanatatii - Nicolaescu
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Agenţia Naţională de Programe va trebui să pună în funcţiune registrele naţionale, a declarat, joi, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, acesta precizând că fără registre nu se va şti niciodată ce se întâmplă cu banii din sistem.

 

"Este o mare responsabilitate pe care i-o dăm Agenţiei, de aceea o şi înfiinţăm ca o structură distinctă, ca să ştim cine are responsabilitate şi vrem ca ea să aibă management profesionist şi management naţional de programe. Şi când dvs, ziarist, o să spuneţi 'am o problemă de diabet', veţi şti că vă duceţi la X, care este managerul naţional al programului de diabet, şi el trebuie să viseze acel program în orice moment, în orice clipă şi să dea toate informaţiile necesare", a explicat MInistrul Sanatatii Eugen Nicolăescu. 

Noua structură trebuie să propună programe care să cuprindă tot spectrul de proceduri – de la intrarea, depistarea riscului unui cetăţean şi până la ieşirea lui din program. 

"Numai atunci un program va putea să producă efectele pe care noi le aşteptăm – depistezi riscul, fac prevenţie, îl includ pe bolnav în tratament, îl duc în paliaţie sau îngrijire la domiciliu, până când acel om iese din program. Şi atunci vom şti ce se întâmplă cu pacientul", a arătat ministrul. 


Eugen Nicolăescu a subliniat că "programele de anul acesta vor fi aproape la nivelul anului 2012, deci fără îmbunătăţiri substanţiale". 
"Probabil că din ce facem economii ca urmare a restructurării şi reorganizării vom putea să finanţăm aproape de necesar, vă rog să remarcaţi ce spun acum, aproape de necesar, programul de oncologie, care este cel mai sensibil din toate programele pe care le avem, urmând ca Agenţia Naţională de Programe, care aşa cum vă spuneam va putea să intre în funcţiune undeva la 15 mai în cursul acestui an, să facă evaluarea tuturor programelor, să facă o analiză serioasă a ceea ce trebuie să continuăm, ceea ce trebuie să renunţăm şi ceea ce să se dezvolte în continuare, dacă e nevoie să crească prevenţia, dacă e nevoie să crească tratamentul, dacă e nevoie să se finalizeze cu îngrijiri de paliaţie sau îngrijiri la domiciliu sau la altele", a mai spus Nicolăescu. AGERPRES

 

 

 


 

 

Comentariile sunt închise.