TRIVACCINUL ANTIRUJEOLIC, ANTIRUBEOLIC, ANTIOERONIC

 

 

Utilizarea trivaccinului s-a dovedit extrem de eficientă: permite reducerea rezervorului de virusuri, protejează anturajul, mai ales femeile însărcinate si copiii nevaccinati datorită unor contraindicatii majore.

 

Indicatii

n      Imunizarea activă fată de rujeolă, oreion si rubeolă, începând cu vârsta de 12 luni.

n      Imunizarea activă a copiilor care trăiesc în colectivităti (crese, grădinite), începând cu vârsta de 9 luni. În acest caz este necesară revaccinarea copilului la vârsta de 15 luni, cu acelasi vaccin pentru a asigura o protectie perfectă.

n      Imunizarea în cadrul măsurilor preventive de vaccinare, a tuturor copiilor mai mari de 9 luni, dintr-o colectivitate, dacă există un risc epidemiologic.

 

Notă : Antecedentele de boală (indiferent care din cele trei), nu constituie un argument suficient pentru a contraindica vaccinarea. In plus nu putem fi siguri de diagnosticul unui episod infectios anterior, riscând astfel să lăsăm persoana fără protectie.

 

Mod de administrare

n      Se administrează de preferintă intramuscular dar si subcutanat .

n      Doza recomandată pentru vaccinare este de 0,5 ml.

 

Schema de vaccinare

§         Pentru vaccinare este necesară o singură administrare, dacă vârsta copilului este cuprinsă între 12-15 luni.

§         Dacă vaccinarea s-a început la vârsta de 9 luni, pentru copii care trăiesc în colectivităti, o a 2-a injectie este recomandată 6 luni mai târziu (la vârsta de 15 luni).

 

Contraindicatii

n      Boli acute febrile;

n      Boli acute sau cronice în curs de evolutie;

n      Imunodepresia dobândită sau congenitală (include infectia cu HIV).

La copii născuti din mame seropozitive: întrucât anticorpii materni de tip Ig G pot traversa placenta, situatia serologică a copilului nu poate fi stabilită cu precizie decât după vârsta de 9-10 luni (s-au identificat anticorpi materni si până la vârsta de 14 luni). Pentru a stabili dacă un copil este sau nu infectat cu HIV trebuie obtinut mai întâi rezultatul prin examen Western Blot sau prin detectare de  genom viral.

În cazul în care : 

§      copilul nu este infectat: calendarul vaccinărilor poate fi aplicat normal;

§      copilul este infectat: este necesar avizul unei echipe formate din epidemiolog si pediatru.

n      Alergie cunoscută la proteinele de ou

n      Administrarea recentă de imunoglobuline

n      Sarcină

 

Precautii de utilizare

Vaccinul se poate administra simultan cu orice alt vaccin, dar injectarea trebuie făcută în 2 zone anatomice diferite; administrarea recentă de imunoglobuline, datorită riscului de inactivare a vaccinului. Ca urmare a vaccinării, persoanele tuberculino-pozitive pot deveni pentru scurt timp tuberculino-negative.

 

Efecte secundare

Vaccinul combinat este bine tolerat de copii.

Reactii minore pot fi observate la 5 zile de la injectare : febră, simptome rinofaringiene sau respiratorii trecătoare, o usoară eruptie.