TUBERCULOZA

1. DEFINIȚIE

            Tuberculoza este o infecție cronică, recurentă, care afectează mai frecvent plămânul.

            Stadiile evolutive sunt:

*   infecție primară,

*   infecție latentă,

*   infecție recrudescentă.

După infecția primară, la vârful plămânului rămân cicatrici nodulare sau calcificări și/sau adenopatie hilară reziduală calcificată. Din aceste sedii TBC se poate activa la orice vârstă producând localizări pulmonare sau în alte organe (rinichi, ganglioni limfatici, oase lungi, vertebre). Frecvent activarea survine la1-2 ani de la infecția inițială sau este favorizată de boli și tratamente imunodepresoare, silicoză, etilism, stress.

2. ETIOLOGIE

*   Mycobacterium tuberculosis și mai rar Mycobacterium bovis, bacili din genul Mycobacterium;

*   Rezistă o perioadă lungă de timp în aer și în praful din încăperi, mai ales în condiții de uscăciune;

*   Acțiunea directă a soarelui îi omoară în 24-30 h; prin fierberea laptelui sunt distruși în 5 minute, la 1000C; fenolul 2% omoară bacilii din spută în 24h.

3. MANIFESTĂRILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Boala are răspândire universală, cu evoluție endemică, morbiditatea fiind în creștere,în ultimii ani; incidența la 100.000 locuitori a ajuns de la valori de 50-60, în anii 80, la valori de peste 100 de cazuri, în 1995-1998. Morbiditatea predomină în mediul urban și la sexul masculin.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1. DIAGNOSTIC CLINIC

            Tuberculoza pulmonară

          Tuberculoza pulmonară apare mai ales prin reactivarea focarelor nodulare din apexul pulmonar, de unde se răspândește pe cale bronșică și mai rar prin receptarea unei noi infecții.

            Simptomatologia este ștearsă, chiar absentă. Tusea este prezentă, dar intermitentă, ușor de atribuit unei viroze sau fumatului. La început expectorația este redusă, mucoasă, de culoare galbenă sau verzuie, mai ales matinală. Pe măsură ce boala progresează tusea devine mai persistentă și expectorația mai abundentă.

            În fazele inițiale, dispneea apare în cazul unui pneumotorax sau a unei pleurezii, iar în fazele tardive este dependentă de extinderea leziunilor.

            Hemoptizia caracterizează tuberculoza pulmonară după o evoluție prelungită.

            La copii, adenopatia hilară, poate sugera diagnosticul în prezența tusei iritative. Fără tratament infecția evoluează spre tuberculoză miliară, meningită sau menigo-encefalită.

            Boala este mult mai severă la pacienții imunosupresați.

            La vârstnici infecția se poate reactiva atât la nivel pulmonar, cât și renal, osos, meningean, cu simptomatologie clinică redusă, ceea ce face ca diagnosticul să fie stabilit cu întârziere.

            Pleurezia tuberculoasă apare prin rupturi ale leziunilor pulmonare situate în vecinătatea pleurei. Lichidul pleural este serocitrin și conține puțini germeni, dar frecvente limfocite.

            Tuberculoza extrapulmonară

*   meningita TBC;

*   tuberculoză renală;

*   peritonită TBC;

*   pericardită TBC;

*   TBC ganglionară;

*   TBC osoasă și articulară;

*   TBC gastrointestinală;

*   TBC hepatică;

*   TBC miliară.

            Meningita TBC

 Simptomatologia neurologică se instalează insidios, pe fondul impregnației bacilare.

*   Debutul este prelungit, cu febră sau subfebrilități, cefalee, amețeli.

*   În perioada de stare, la sindromul de iritație meningeană, care poate fi incomplet sau slab exprimat se adaugă semne de afectare a nervilor oculomotori (ptoză palpebrală, strabism etc.).

Tabloul clinic este completat de modificările LCR sugestive meningitei tuberculoase (LCR clar hipertensiv, cu proteinorahie mult crescută, glicorahie și clorurorahie scăzută și care scad în dinamică în absența tratamentului specific; elementele celulare sunt reprezentate de limfocite mici, în număr de zeci, sute). Lăsat în eprubetă la temperatura camerei, LCR face văl din care se poate evidenția bacilul Koch în bacterioscopia directă.

Cultura pe mediul Lowenstein se pozitivează la 6-8 săptămâni. 

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR

A. Diagnostic bacteriologic

Produsele patologice recoltate sunt: sputa, lichidul pleural, urina, LCR, aspiratele de măduvă osoasă, lichidul de ascită, fragmentele de ganglioni.

Recoltarea produselor patologice:

*   sputa se recoltează spontan, după o prealabilă asepsie a cavității bucale cu ser fiziologic, sau prin aspirarea secrețiilor din arborele bronșic;

*   lichidul pleural se recoltează numai de către medic prin puncție pleurală;

*   urina se recoltează în caz de suspiciune de tuberculoză renală, dimineața, din prima micțiune, după o toaletă externă riguroasă. Eliminarea bacililor fiind intermitentă, se recomandă ca recoltarea să se repete în decurs de câteva zile. Nu se face examinarea urinei de 24 ore și nu se administrează bolnavului cu o zi înainte antibiotice și vitamina C;

*   LCR se recoltează prin puncție subdurală, în scopul precizării diagnosticului de meningită tuberculoasă;

*   aspiratele de măduvă osoasă, precum și fragmentele de chiuretaj bioptic din leziunile osoase sunt examinate în cazul stabilirii diagnosticului de tuberculoză osoasă;

*   lichidul de ascită, fragmente de peritoneu, ganglioni mezenterici, se recoltează prin intervenție chirurgicală, în cazul tuberculozei abdominale, peritoneale, intestinale;

*   fragmentele de ganglioni sau chiar ganglioni întregi (axilari, cervicali, inghinali, etc.) în tuberculoza ganglionară.

În cazul în care nu este posibilă prelucrarea imediată a produselor patologice, ele vor fi conservate, în bune condiții, timp de 24-48 ore, cu excepția urinei care se conservă la + 40C.

1. Examenul direct constă fie, în examinarea frotiurilor, colorate Ziehl-Neelsen, fie direct din produsul ca  atare, fie după o prealabilă omogenizare și concentrare a acestuia cu NaOH. Bacilii apar sub formă de bastonașe subțiri, curbați, de culoare roșie, dispuși sub formă de grămezi sau împerechiați caracteristic în unghi, rar izolați.

            Întrucât, prin evidențierea unor bacili nu se poate identifica specia M. tuberculosis, rezultatul va fi exprimat în bacili acido-alcoolo rezistenți. Un rezultat negativ se poate da numai după examinarea a minim 100 câmpuri microscopice.

            Bacilii pot fi vizualizați și prin examenul microscopic în lumină UV, utilizând tehnica de colorare la rece cu un amestec de auramină-rhodamină. Bacilii vor apărea fluorescenți pe fondul negru al preparatului.

2.Izolarea. Însămânțarea produselor patologice pe medii de cultură solide (Lowenstein-Jensen), după o prealabilă decontaminare (tratare cu NaOH care distruge flora asociată) permite efectuarea unor teste biochimice de identificare, precum și determinarea sensibilității germenilor la tuberculostatice.

            Multiplicarea mycobacteriilor in vitro fiind lentă, apariția  coloniilor pe mediul de cultură survine după un timp de incubare de minim 14 zile (maxim 4 săptămâni).

3. Identificarea coloniilor de mycobacterium tuberculosis se face pe baza caracterelor culturale, și prin teste enzimatice (testul catalazei, testul niacinei, testul peroxidazei, testul la tuberculostatice).

B. Inoculare la șoarece pentru probele care conțin un număr mic de bacili (LCR).

            C. Testul la tuberculină

*   în absența cicatricei vaccinale, reacția pozitivă traduce infecția bacilară;

*   în prezența cicatricei vaccinale:

a.copiii preșcolari (0-5 ani) cu reacție tuberculinică de 10-14 mm (indurație dură sau foarte consistentă, necroză, flictene sau reacție generală) sau cu reacție mai mare de 15 mm se controlează prin radiografii,

b.copiii și tinerii cu reacții tuberculinice de 10-19 mm (indurație dură sau foarte consistentă, necroză, flictene sau reacție generală) sau reacție mai mare de 20 mm se controlează prin radiofotografii.

            D. Noi metode rapide de diagnostic

*   PCR detectează ADN de M.tuberculosis în LCR;

*   amplificarea ARN ribozomal;

*   ELISA detectează antigenele specifice în LCR,

*   detectarea acidului tuberculostearic și mycolic.

4.3. DATE EPIDEMIOLOGICE

Factorii epidemiologici principali

1. Sursa de infecție

*   bolnavii cu tuberculoză pulmonară deschisă, activă; cei cu tbc extrapulmonar sunt contagioși numai dacă prezintă cale de eliminare;

*   infectații inaparent.

2. Transmiterea:

*   contact direct, prelungit cu bolnavul (intrafamilial);

*   aeriană, prin picături sau nuclei de picătură;

*   prin consum de lapte sau preparate din lapte contaminate, insuficient prelucrate termic;

*   prin obiecte contaminate cu secreții (spută), provenite de de la bolnavi cu leziuni deschise (rar).

3. Receptivitate

*   generală; perioada de 6-12 luni de la infecție, este cea mai cu risc de dezvoltare a bolii clinic manifeste. Riscul de dezvoltare a bolii este mai mare la copiii până la 3 ani, scade la copilul mare și crește din nou la adolescent și adultul tânăr. Reactivarea infecției latente apare deobicei la vârstnici. Susceptibilitatea la boală este crescută în caz de: silicoză, diabet, gastrectomii, alcoolism, imunodepresie (bolnavi cu AIDS).

Profilaxie și combatere

1. Măsuri față de izvorul de infecție

*   depistare: ancheta epidemiologică, clinic, examene de laborator;

*   izolarea cazurilor, obligatoriu în spital până la negativarea produselor patologice (cel puțin microscopic, 2 luni consecutiv);

*   declarare nominală, lunară;

*   contacții, vor fi investigați prin IDR la PPD, 2 unități, la copii și tineri până la 20 ani; cei cu reacție pozitivă vor fi investigați radiologic, iar cei cu reacție negativă vor fi revaccinați; contacții adulți, vor fi investigați radiologic, iar la cei suspecți se va face și examen bacteriologic al sputei.

2. Măsuri față de căile de transmitere

*   se vor lua măsuri de dezinfecție periodică în focarele în care există bolnavi care nu pot fi izolați în spitale și terminală la domiciliu în caz internare sau  deces.

3. Măsuri față de receptivi

*   vaccinare cu BCG, la nou-născuți, fără testare la tuberculină și revaccinare la clasa VIII și la 18 ani, după testare (vezi capitolul imunizări).

*   chimioprofilaxie cu HIN (Izoniazidă), timp de 6-9 luni, în doză de 300mg/zi la adult și 10mg/kg la copii, doză unică dimineața.

Este indicată la :

*   copiii contacți (0-5 ani) ai bolnavilor eliminatori de bK, cu reacții la tuberculină de peste 10mm;

*   la cei între 6-20 ani, cu reacție peste 20mm, dar fără cicatrice vaccinală;

*   la cei cu test la tuberculină cu conversie de la negativ la pozitiv;

*   la cei cu cicatrice vaccinală prezentă, dar la care reacția la tuberculină este flictenulară sau necrotică, însoțătă de febră, cu dimensiuni de peste 20mm la copilul de 1-5 ani și de peste 30 mm, la cel de 6-20 ani;

*   la pacienți infectați cu HIV, cu test ³ 10mm;

*   la bolnavii cu insuficiență renală cronică, la gastroctemizați, la pacienți cu tratament imunosupresor, contacți.

Se vor respecta examenele radioscopice periodice efectuate cu diverse ocazii (căsătorie, angajare, etc) și se va insista și pe măsuri de educație sanitară a populației.