Cele mai mari investitii facute de operatorii privati de sanatate in provincie

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

După ce marile proiecte din sănătatea privată au intrat în stand-by în Capitală, investitorii şi-au îndreptat atenţia spre restul țării, unde au inaugurat în ultimii doi ani unităţi de zeci de milioane de euro.

Putem spune că în ultimii doi ani, dinamica investițiilor a fost mai mare în provincie decât în Capitală, chiar dacă sumele investite au fost mai mici. Am avut parte mai ales de premiere, inaugurări ale primelor spitale private dintr-un oraș sau altul, însă în continuare, aproape jumătate dintre județele României nu au niciun spital privat, semn că potențialul este încă imens. Unde nu există spitale, există din belşug clinici sau laboratoare private, în care s-au și concentrat investițiile mai mici de 500.000 de euro. Sigur, provincia nu face excepție de la criza de încredere a investitorilor pentru proiecte mari în sănătatea privată, însă aici vorbim de proiecte foarte mari, cum ar fi cel de 50 de milioane de euro pentru cel mai mare spital privat din România, care trebuia să fie inaugurat  la Cluj, în 2012. Cu 450 de paturi şi 200 de medici, Spitalul Pelican din Cluj ar fi trebuit să fie de patru ori mai mare decât spitalul omonim construit de investitori la Oradea, în 2008, în urma unei investiții de 15 milioane de euro.

oncologie

Totuși, una dintre puținele investiții de amploare din sănătatea privată din ultimii doi ani s-a făcut la Brașov, odată cu deschiderea Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic, în urma unei investiţii de 24 de milioane de euro. „Asociaţii Centrului au identificat o oportunitate în dezvoltarea unei clinici oncologice în Braşov, mai ales pentru că centrele oncologice din România sunt cu capital majoritar de stat şi suferă din cauza lipsei de dotare, echipamentele fiind vechi şi uzate“, spune Ionela Rusu, directorul de marketing al centrului. Pentru că aici, la fel ca în restul orașelor, prețuri

le tratamentelor sunt mai mici cu cel puțin 25% față de centrele private din București, a luat naștere un soi de turism medical intern, pacienții migrând către serviciile mai ieftine.

CIteste intregul articol in capital.ro

 

 

Comentariile sunt închise.