Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Ţinând seama de îmbătrânirea populaţiei, acest cost, estimat în prezent între 157 şi 215 miliarde de dolari pe an, s-ar putea dubla până în 2040, consideră autorii studiului, cercetători la Rand Corporation.
Cele mai mari cheltuieli legate de demenţă se înregistrează în unităţile speciale de îngrijire şi ospicii, se spune în studiul finanţat de Institutul naţional pentru probleme de îmbătrânire.
"Povara economică a îngrijirii persoanelor afectate de demenţă în Statele Unite este grea şi devine tot mai apăsătoare", afirmă Michael Hurd, economist la Rand, principalul autor al studiului.
"Cercetările noastre arată cât de urgente erau recentele iniţiative ale guvernului federal de elaborare a unui plan de acţiune coordonat, care să răspundă impactului tot mai mare al demenţei asupra societăţii americane", adaugă el.
Preşedintele Barack Obama a semnat în 2011 'National Alzheimer's Project Act', lege care prevede eforturi sporite pentru descoperirea de tratamente ale acestei boli incurabile şi îmbunătăţirea îngrijirilor în cazurile de demenţă.
Autorii raportului precizează că studiul lor oferă o estimare mai precisă a poverii economice legate de degenerescenţa mintală pentru că el nu ia în considerare costurile implicate de alte boli de care suferă bolnavii afectaţi de demenţă. În plus, analiza se ocupă de diferitele grade de gravitate ale demenţei şi apreciază mai precis incidenţa acestei boli cronice care apare cu vârsta şi se caracterizează prin degradarea progresivă a capacităţilor mentale, victimele fiind în imposibilitatea de a se descurca şi trăi independent.
Conform studiului menţionat, 14,7% din americanii de peste 71 de ani sufereau de demenţă în 2010.
AGERPRES
Monetary Costs of Dementia in the United States
Michael D. Hurd, Ph.D., Paco Martorell, Ph.D., Adeline Delavande, Ph.D., Kathleen J. Mullen, Ph.D., and Kenneth M. Langa, M.D., Ph.D.
N Engl J Med 2013; 368:1326-1334April 4, 2013