Prelegerea saptamanii: Abraham Verghese – Atentia acordata pacientului

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

În epoca noastră cand pacientul este un număr într-o bază de date, Abraham Verghese consideră că examenul fizic, discuția cu pacientul, puterea observației sunt încă instrumente importante care stabilesc o legătură puternică între pacient și medic.

Medicina modernă este în pericol de a pierde un instrument puternic, de modă veche: atingere umana. Medic și scriitor, Abraham Verghese descrie lumea noastră nouă ciudată în care pacienții sunt date și puncte și îndeamnă la reîntoarcerea la examenul fizic tradițional față în față. Prezentarea este un omagiu semiologiei, al relației directe între medic și pacient, al întoarcerii la examenu clinic bazat pe anamneză, inspecție, palpare, percuție și auscultație. Desigur, în prezent avem o mulțime de investigații mai mult sau mai puțin la îndemână și din ce în de mai mult, uităm de așteptarea pacientului de a fi examinat direct.

. “Îmi amintesc de un pacient care era la momentul acela nu mai mult decât un schelet încastrat într-o piele contractată, incapabil să vorbească,gura lui crestată de candida care era rezistentă la medicaţia uzuală. Când m-a văzut ceea ce urma să fie ultimele ore ale lui pe pământ, mâinile i se mişcau cu încetinitorul, Şi în vreme ce mă întrebam ce pune la cale, degetul lui îşi face loc prin cămaşa de pijama umblând neîndemânatic cu nasturii. Mi-am dat seama că el dorea să-mi arate pieptul său slăbit. Era o ofertă, o invitaţie. Nu am refuzat-o. Am percutat. Am palpat, Am ascultat pieptul. Cred că, în mod sigur ştia deja că era un ritual pentru mine la fel de necesar şi pentru el. Niciunul dintre noi nu putea trece peste acest ritual, care nu are nimic de a face cu detectarea ralurilor pulmonare, sau cu găsirea ritmului. Nu, acest ritual era despre un mesaj de care doctorii au avut nevoie pentru a fi transmis pacienţilor lor. Deşi, Dumnezeu ştie, în ultima vreme, în aroganţa noastră se pare că ne-am îndepărtat de pacienţi. Pare că am uitat – ca şi cum o dată cu explozia cunoaşterii, cu întregul genom uman trasat la picioarele noastre suntem atraşi spre neatenţie, uitând că ritualul este catarctic pentru un medic, necesar pentru pacient – uitând că ritualul poartă o semnificație şi e un mesaj singular pentru a fi transmis pacientului.

 

Comentariile sunt închise.