Evaluarea riscului cu ajutorul SCORE (Evaluarea Sistematica a Riscului Coronarian) este rezultatul analizei unui volum mare de date provenite din studii prospective europene si are valoare predictiva in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara pe o perioada de 10 ani. Aceasta estimare a riscului este bazata pe urmatorii factori de risc: varsta, sex, fumat, tensiune arteriala, colesterol total. Limita de la care se considera riscul de eveniment cardiovascular fatal ca fiind crescut este definita ca fiind “mai mare de 5%”. Aceasta metoda poate fi folosita si pentru a determina riscul absolut, riscul relativ, precum si evolutia ulterioara. De asemenea pot fi identificate separat riscurile pentru boala coronariana si pentru accidentul vascular cerebral.
Avantajele folosirii grilei SCORE:
- Este un instrument intuitiv, usor de folosit
- Tine seama de natura multifactoriala a afectiunilor cardiovasculare
- Estimeaza riscul tuturor afectiunilor aterosclerotice, nu doar pe cele coronariene.
- Permit flexibilitate in management – daca un nivel ideal al unui factor de risc nu poate fi atins, riscul total poate fi micsorat prin reducerea altor factori de risc.
- Permite o evaluare mai obiectiva a evolutiei riscului in timp
- Stabileste un limbaj comun cu privire la risc intre clinicieni
- Arata modul in care riscul creste cu inaintarea in varsta
Pe diagrama se poate evalua riscul absolut al individului in functie de culoarea patratului corespunzator valorilor personale varsta/sex/status de fumator/tensiunea arteriala/colesterol. Numarul inscrie in patratel reprezinta riscul relativ, adica de cate ori este mai mare riscul dvs. fata de o persoana din primul patrat din stg jos (persoana de 40 de ani, nefumatoare etc). Pragul, de la care se considera riscul ca fiind crescut, pe baza evenimentelor cardiovasculare fatale este definit ca fiind “mai mare de 5%”, in locul limitei anterioare de “mai mare decat 20%” ce folosea un endpoint coronarian. Acest model SCORE a fost calibrat folosind datele statistice legate de mortalitate a fiecarei tari europene. Altfel spus, daca este folosit in cazul intreagii populatii cu varsta 40 – 65 ani, va prezice numarul exact de decese de cauza cardiovasculara ce vor surveni in urmatorii 10 ani. Grila de calcul a Riscului Relativ poate fi folosita pentru a arata persoanelor tinere aflate la un Risc total scazut ca in comparatie cu alte persoane de acceasi varsta, se pot afla la un nivel de risc relativ de cateva ori mai mare decat necesar. Folosirea Riscului Relativ poate ajuta atat in motivarea pacientului sa renunte la fumat, sa aiba o dieta sanatoasa si o activitate fizica corespunzatoare precum si sa atraga atentia la persoanelele care vor deveni candidate la tratament medicamentos. Aceste grafice se refera la riscul relativ, nu la cel procentual. Pacientii cu:
- afectiune cardiovasculara preexistenta
- diabet zaharat de tip 2 sau de tip 1 cu microalbuminurie
- nivele foarte ridicate de factori de risc individual
sunt considerati in mod automat persoane cu RISC CARDIOVASCULAR INALT si necesita un management atent al tuturor factorilor de risc. Pentru toti ceilalti, diagrama HeartScore poate fi folosita pentru estimarea riscului total; aceasta este de o importanta critica pentru ca multe persoane au nivele usor crescute ale mai multor factori de risc care, in combinatie, pot rezulta in nivele neasteptat de crescute ale riscului total cardiovascular. Cum se vede in diagrama, riscul cardiovascular la femei este mai mic la toate varstele decat la barbati. La o femeie de 60 de ani, riscul este asemanator cu un barbat de 50 de ani. Riscul poate fi mai mare decat cel indicat în diagrama la:
- Subiectii sedentari sau obezi, în special la cei cu obezitate centrala
- Cei cu antecedente familiale de BCV la varste premature
- Persoane social defavorizate si cele de la unele minoritati etnice
- La persoanele cu diabet zaharat graficele SCORE ar trebui sa fie utilizat numai la cei cu diabet zaharat tip 1, fara afectare de organe tinta; ceilalti subiecti cu diabet zaharat sunt considerate a avea deja un risc foarte ridicat.
- Cei cu un nivel scazut de HDL colesterol sau crescut de trigliceride, fibrinogen, opoB, (a)LP, precum si, probabil, o crestere a CRP.
- Subiecti asimptomatici cu dovezi de ateroscleroza preclinica, de exemplu, de ex. placa descoperita ecografic.
- Cei cu boala cronica de rinichi moderata pana la severa a (RFG <60 ml/min/1.73 m2)
CALCULEAZA-TI RISCUL DE BOLI CARDIOVASCULARE
Ce facem daca avem un risc crescut?
Cel mai corect este sa va contactati medicul de familie si impreuna sa evaluati situatia cat mai corect. Interventiile tin de mai multi parametrii si este bine sa beneficiati de supravegherea unui medic. In linii mari, se refera la recomandari legate de stilul de viata si la nevoie de suport medical, inclusiv tratament medicamentos. Intervenţiile asupra stilului de viaţă includ:
- scădere ponderală la persoanele supraponderale sau obeze;
- reducerea aportului de clorură de sodiu la <3,8 g/zi (aport de sodiu <1,5 g/zi, sau 65 mmol/zi);
- reducerea consumului de alcool la maxim 10-30 g etanol pe zi la bărbaţi (1-3 măsuri standard de băuturi tari, 1-3 pahare de vin sau 1-3 sticle de bere) şi la maxim 10-20 g etanol pe zi la femei (1-2 astfel de băuturi/zi); şi
- activităţi fizice regulate la persoanele sedentare.
- In general, hipertensivii trebuie sfătuiţi să consume mai multe fructe şi legume (4-5 porţii pe zi, adică 300 g) şi să reducă consumul de grăsimi saturate şi colesterol.
Tratamentul medicamentos trebuie inceput numai la recomandarea si sub supravegherea medicului. Puteti afla mai multe despre proiectul SCORE din European Heart Journal, 2003, 24; 987-1003.