TED

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

 

Abraham Verghese: Atingerea unui doctor.

În urmă cu câteva luni, o femeie de 40 de ani a ajuns la camera de urgenţă într-un spital în apropiere de unde locuiesc şi fusese adusă în stare confuză. Tesiunea arterială era alarmantă de 230-170. În câteva minute a intrat în stop cardiac. A fost resuscitată, stabilizată, dusă repede pentru o serie de scanări chiar lângă camera de urgenţă, pentru că ei erau îngrijoraţi de cheagurile de sânge din plămâni. Şi rezultatele scanărilor au dezvăluit că nu există cheaguri de sânge în plămâni, dar au arătat tumori bilaterale, vizibile, palpabileale sânilor, care aveau metastaze pe scară largă în tot corpul. Şi tragedia era că dacă te uiţi prin dosarul ei fusese văzută în 4 sau 5 instituţii de sănătate în ultimii ani. 4 sau 5 oportunităţi de a vedea tumorile de la sân, de a le atinge de a interveni într-un stadiu timpuriudecât atunci când noi le-am văzut.

 

Ernest Madu despre asistenta medicala la nivel mondial.

Dr. Ernest Madu conduce Institutul de Inima pentru Caraibe in Kingston, Jamaica, unde dovedeste printr-un design atent, alegeri tehnice inteligente si o adevarata dorinta de deservire, ca este posibil sa se ofere asistenta medicala la un nivel inalt si in tarile in dezvoltare.

 

Ben Goldacre: Ce nu stiu medicii despre medicamentele pe care le prescriu

Când se testează un medicament nou, rezultatele testelor ar trebui publicate pentru toată lumea medicală — doar că, de cele mai multe ori, rezultatele negative sau neconcludente nu se raportează, lăsându-i în ceaţă pe medici şi pe cercetători. În acest discurs împătimit, Ben Goldacre explică de ce aceste cazuri de date negative neraportate induc în eroare fiind deosebit de periculoase.

 

 

John Wilbanks: Sa reunim datele noastre medicale.

Atunci când beneficiati de tratament medical sau luati parte la un studiu medical, intimitatea este importanta; legi stricte limiteaza ceea ce cercetatorii pot vedea si sti despre dumnevoastra. Dar daca datele dumneavoastra medicale ar putea fi folosite anonim de oricine care încearca sa testeze o ipoteza? John Wilbanks se întreaba daca dorinta de a ne proteja intimitatea îngreuneaza cercetarile si daca datele medicale ar fi facute publice ar putea sa duca la o inovatie în domeniul medical.

 

 

Atul Gawande: Cum sa vindecam medicina

Sistemele noastre medicale sunt schilodite. Doctorii sunt capabili sa aplice tratamente extraordinare (si costisitoare), însa pierd din vedere obiectivul principal: sa trateze, efectiv, oamenii. Doctorul si scriitorul Atul Gawande ne sugereaza sa facem un pas înapoi si sa analizam noi modalitati de a practica medicina – cu mai putini cowboy si mai multi mecanici.