Medicina si ingrijirile pentru sanatate in Mileniul 3

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

berwick“Mileniul 1 a fost al dominării profesionale. Mileniul 2 a fost epoca responsabilității și a teoriei pieței. Mileniul 3 ar trebui să fie epoca moralei. Adepții primului mileniu vor considera această rețetă ca fiind naivă. Adepții mileniului 2 o vor considera ca fiind naivă. Dar discordia nu provine din dilema legată de cine trebui favorizat: clinicienii, comunitățile sau pacienții! Fără un nou ethos moral nu vor exista câștigători.”

Un articole interesant publicat in JAMA (Journal of American Medical Association) – “Era 3 for Medicine and Health Care“, semnat de dr. Donald M. Berwick de la Institute for Health Improvement, Cambridge. Autorul pornește de la conflictele și presiunile permanente și din ce în ce mai multe asupra personalului medical, nascute din diversele reglementări, modificări ale sistemelor de plată, sisteme informatice, care pun până la urmă în primejdie calitatea actului medical.

Autorul face o analiza a caracteristicilor celor 2 milenii de medicina de la Hipocrate încoace și în final propune 9 schimbări care mileniul 3 ar trebui să le aducă în sistemul de îngrijiri de săpnătate:

  1. Reducerea măsurătorilor/evaluărilor obligatorii
  2. Renunțarea la stimulentele complexe individuale
  3. Mutarea atenției de la strategia de nusiness la  finațarea Calității
  4. Renunțarea la prerogativele profesionale atunci când  întregul are de sufewrit
  5. Folosește cuceririle științei
  6. Asigură o transparență completă
  7. Protejează comportamentul civilizat
  8. Ascultă vocile oamenilor pe care îi îngrijești
  9. Respinge lăcomia

Un articol interesant, care merita citi în întregime, AICI.

 

 

Comentariile sunt închise.