DISCIPLINA SI SPECIALITATEA DE MEDICINĂ GENERALĂ/ MEDICINA FAMILIEI
Medicina Generala/ Medicina Familiei este o disciplină academică si stiintifică, avînd propriul continut educational, activitate clinică si de cercetare bazată pe dovezi, precum si o specialitate clinică orientată către asistenta primară.
I. Caracteristicile disciplinei Medicină Generală/ Medicină de Familie sînt urmatoarele:
- constituie în mod normal, punctul de prim contact în cadrul sistemului de sănătate oferind acces nelimitat consumatorilor si ocupîndu-se de toate problemele de sănătate ale pacientilor fără deosebire de vîrstă, sex sau orice altă caracteristică a persoanei în cauză.
- foloseste eficient resursele sistemului de sănătate coordonînd asistenta medicală, colaborează cu ceilalti profesionisti din asistenta medicală primară si reuseste să asigure interfata pentru celelalte specialitati asumîndu-si rolul de reprezentant al pacientului în relatia cu acestea.
- aplică o abordare personalizată, orientată către individ, familia si comunitatea acestuia.
- are un proces unic de desfăsurare a consultatiei care prin comunicarea directă medic – pacient duce la stabilirea unei relatii in timp.
- are responsabilitatea continuitătii longitudinale a îngrijirilor determinate de nevoile pacientilor.
- are un proces specific de luare a deciziilor determinat de prevalenta si incidenta bolilor în comunitate.
- se ocupă simultan de problemele de sănătate acute si cronice ale pacientilor.
- se ocupă de boală în mod nediferentiat si într-un stadiu precoce ceea ce poate implica o interventie urgentă.
- promovează sănătatea si starea de bine prin interventii adecvate si eficiente.
- are responsabilitate pentru sănătatea comunitatii.
- se ocupă de probleme de sănătate în dimensiunea lor fizică, psihologică, socială, culturală si existentială.
II. Specialitatea de Medicină Generală/ Medicina Familiei
Medicii generalisti/medicii de familie sînt medici specialisti instruiti în principiile acestei discipline. Ei sînt medici personali, în primul rînd responsabili pentru asigurarea de îngrijiri continue si comprehensive oricărei persoane care are nevoie de îngrijire medicală, fără deosebire de vîrsă, sex si boală. Ei îngrijesc persoana în contextul familial, comunitar si cultural al acesteia, respectînd totdeauna autonomia pacientilor lor.
Medicii de familie au resonsabilitate profesională fată de comunitate.
In procesul de management al bolii, medicii integrează factori fizici, psihologici, sociali, culturali si existentiali folosind cunostintele si încrederea născute din contactele repetate. Medicii de familie îsi exercită rolul profesional promovînd sănătatea, preveninînd îmbolnavirea si furnizînd tratament curativ sau paliativ. Acest lucru se întîmplă fie direct, fie prin intermediul altor servicii, potrivit nevoilor de sănătate si resurselor disponibile în comunitatea pe care o servesc, asistînd pacientii în accesul la acele servicii. Medicii de familie trebuie să aibă resonsabilitatea dezvoltării si mentinerii abilitătilor lor, a echilibrului si a valorilor personale pentru îngrijirea efectivă si sigură a pacientilor.
III. Nucleul de competente ale medicului generalist/ medicul de familie
Definitia disciplinei de Medicină Generală/Medicina Familiei contine liniile directoare ale competentelor de bază ale medicului generalist/medic de familie. Competentele de bază sînt competentele esentiale ale disciplinei fără deosebire de sistemul de sănătate în care acestea se aplică.
1.Cele unsprezece caracteristici centrale care definesc disciplina sînt în corelatie cu cele unsprezece abilităti pe care fiecare medic de familie specialist trebuie să le detină:
- Managementul practicii (a,b)
- Îngrijiri orientate către persoană
- Abilităti specifice de rezolvare a problemelor
- Abordare comprehensivă
- Orientare spre comunitate
- Abordare holistică
2. Pentru a-si practica specialitatea cu competentă, practicianul integrează competentele în trei domenii de activitate:
a. activitate clinică
b. comunicarea cu pacientii
c. managementul practicii
3. Fiind o disciplină centrată pe persoană, este caracterizată de trei trăsături fundamentale:
a. trăsătura contextuală: foloseste contextul familial, comunitar si cultural al persoanei.
b. trăsătura atitudinală: se bazează pe capacitătile profesionale ale medicului, pe valorile si principiile etice ale acestuia
c. Trăsătura stiintifică: abordare critică si stiintifică bazată pe dovezi rezultată din practică, pe care o mentine prin educatie continuă si crestere a calitătii.
Relatia dintre competentele de bază, domeniile de implementare si trăsăturile fundamentale constituie caracteristica disciplinei si subliniază complexitatea specialitătii.
Această complexitate a interrelatiei competentelor de bază ar trebui să ghideze si să se reflecte în activitatea de realizare a programelor cu continut educational, de cercetare si crestere a calitătii.