Indicele de masa corporala (en.= body mass index – BMI) este un indicator statistic care raporteaza greutatea la inaltimea unui individ. Este un indicator imaginat de matematicianul si statisticianul belgian Lambert Adolphe Jacques Quételet prin anii 1850. Este util in aprecierea starii de nutritie al unui individ, dar are o valoare orientativa. Indicele de masa corporala se calculeaza prin formula: IMC = G (in kg) / I2 (in m) Valoarea normala este considerata a fi intre 19 si 25. Se considera ca persoanele care au un IMC sub 19 si peste 25 au un risc de imbolnavire mai crescut si, de asemenea, o rata a mortalitatii mai crescuta.
[calc id=1489] | LEGENDA
|
![]()
|
Formula IMC nu este adecvata pentru a aprecia starea de nutritie a copiilor; in cazul lor se folosesc tabele speciale privind greutatea ideala. De asemenea, la persoanele care prezinta mase musculara mari, sportivi de performanta, rezultatele nu sunt relevante. Oricum, pentru majoritatea persoanelor este recomandat ca din cand in cand sa-si calculeze IMC, iar in cazul in care rezultatul depaseste valoarea de 25 sa se gandeasca serios la o reevaluare a obiceiurilor alimentare si mai ales la evitarea sedentarismului. Mai nou, exista si o alta metoda de apreciere a starii de nutritie, Indicele de Masa Adipoasa (Body adiposity index – BAI): BAI = (circumferinta la nivelul soldurilor in centimetrii) / (imaltimea in metrii)1,5 – 18