Prelegerea saptamanii: Determinantii starii de sănătate

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Dr. Rishi Manchanda este presedinte al HealthBegins, care oferă îngrijiri medicale prin îmbunătățirea factorilor ce pot determina o creștere a calității sociale a determinanților stării de sănătate. De asemenea, este director medical al Wonderful Company, implicându-se în eforturile de a imbunatati starea de sanatate si wellness pentru angajați, familii și comunitățile în care trăiesc (Central Valley din California). Înainte de a se alătura Wonderful Company, Rishi a lucrat ca medic de familie și apoi medic șef al unui centru medical pentru persoanele fără adăpost și pentru o retea de centre de sănătate comunitară din sudul Los Angeles, unde a fost primul director pentru medicină socială și echitate în sănătate.

Rishin Manchanda face parte din curentul de Upstream Doctors. “Credem că știm ce însemnă o medicină de calitate: medici destepți, stetoscoape, imagistică, teste high-tech și cea mai bună rețetă sau procedură care poate fi cumpărată. Dar această imagine este incompletă. Sănătatea noastră depinde într-o măsură mai mare de mediul social și de mediul înconjurător”. Manchanda susține că “viitorul îngrijirilor de sănătate depinde de cultivarea unei noi generații de practicieni în domeniul sănătății. Avem nevoie de medici care să caută în amonte (upstream) cauzele problemelor noastre, mai degrabă, decât pur și simplu să amelioreze simptomele ca în prezent. Acești “upstreamists”, așa cum îi numește el, sunt medici și asistente medicale din prima linie a îngrijirilor de sănătate care văd că starea de sănătate (ca și boala) înseamnă mai mult decât o ecuație chimică care poate fi echilibrată cu pastile și proceduri administrate între pereții clinicii. Ei văd că sănătatea începe în viața noastră de zi cu zi, în locurile în care trăim, muncim, mâncam și ne jucăm.”

Prezentarea de mai jos de la TED (2013) subliniază importanța cunoașterii mediului din care provine pacientul, a condițiilor de viață și de muncă, a factorilor precum dieta nesatisfăcătoare, stresul, lipsa de aer curat. Dr. Manchanda ne invită să acordăm, atenție mai mare vieții pacientului din afara cabinetului medical.

 

 

Comentariile sunt închise.