Portal de terminologie medicala

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Lansarea online a sistemului de clasificare ICPC în aproape 20 de limbi într-un portal de terminologie medicala
 

     hetop Disponibilitatea de resurse terminologice standardizate si a sistemelor de online cautare a literaturii este esentiala pentru managementul cunostintelor în special în medicina. Departamentul de Informatica Biomedicala de la Spitalul Universitar din Rouen, a dezvoltat un portal de terminologie medicala cu mai mult de 50 de terminologii si ontologii medicale, cu instrumente de mapare terminologica construite cu ajutorul tehnologiei semantice. Acest poate fi accesat gratuit la adresa http://www.hetop.eu . Este necesara inregistrarea pentru a avea acces la toate terminologiile. 
      Dezvoltarea informaticii in practica generala a determinat expertii serviciului de informatica biomedicala de la Spitalul Universitar Rouen sa extinda componenta de terminologie deja existenta. Cu ajutorul contactele din reteaza Wonca International Classification Committee (WICC) au fost stabilite contacte cu traducatorii ICPC din aproape 20 de limbi. Multi dintre ei au colaborat nu numai pentru a încarca traducerea lor, dar de asemenea, sa se traduca interfata site-ul in limba nationala. Traducerea pentru limba romana a fost efectuata de Dr. Marius Marginean
      Instalarea a 17 limbi este deja facuta pentru titlurile scurte ale codurilor ICPC-2 si continua pentru întreaga  clasificare. Complexitatea maparile terminologice necesita inca un volum important de munca, în special pentru maparea semi-automat între ICPC-2 si MeSH, pentru a îmbunatati cautarea literaturii medicale pentru asistenta medicala primara. In prezent pot fi consultate deja titlurile scurte multilingv si legaturile cu ICD, PubMed si BioPortal. 

Dr. Marc Jamoulle 
Medic de familie, Belgia 

Comentariile sunt închise.