Proiectul legii Sanatatii va fi finalizat pâna la sfârsitul anului, dar va fi dezbatut dupa alegeri

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Proiectul legii Sanatatii este în curs de perfectionare si ar urma sa fie terminat pâna la sfârsitul acestui an, dar va fi dezbatut dupa alegerile parlamentare de catre viitorul Guvern si trimis ulterior Parlamentului, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

„Comisia coordonata de domnul doctor Vasile Cepoi lucreaza si acum si pot sa va spun ca ieri (lunii – n.r.) au avut o întâlnire. A mai fost reprezentantul Comisiei Europene, care urmeaza sa trimita raportul sau despre proiectul de lege, care a fost discutat cu Colegiul Medicilor, Ministerul Finantelor. (…) Comisia care lucreaza la lege mai corecteaza, completeaza pâna ce legea va fi discutata în Guvern, dupa care va fi decizia Guvernului când si cum ajunge la Parlament. Acest lucru cred ca este normal, fiindca vine un Parlament nou. Dupa alegeri se decide care va fi situatia Guvernului, dupa care legea va fi depusa la Parlament în forma agreata pentru a fi dezbatuta, dar acolo ar putea suferi si alte modificari”, a estimat Raed Arafat, la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

Presedintele Traian Basescu i-a spus ministrului Sanatatii, Raed Arafat, la începutul lunii noiembrie, la ceremonia de depunere a juramântului de învestitura în functie, ca are o singura rugaminte la el referitoare la legea Sanatatii, punctând ca spera ca aceasta sa fie depusa la Parlament pâna în luna decembrie.

Conf. dr. Vasile Cepoi, consilier al primului-ministru, preciza luni ca, în prezent, se lucreaza la proiectul de lege al Sanatatii la corelari tehnice si armonizari ale punctelor de vedere.

Potrivit acestuia, conform noilor prevederi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmeaza sa se transforme într-un fel de comisie de supraveghere a asigurarilor.

„Asigurarile suplimentare vor fi controlate de comisia de supraveghere a asigurarilor, cele obligatorii vor fi controlate de CNAS reorganizata. CNAS nu mai este ordonator de credite, ci reglementeaza si supravegheaza asigurarile”, a explicat dr. Cepoi.

El a adaugat ca va exista un pachet de baza de servicii medicale, care va include si unul social pentru cazurile ce nu îsi pot permite sa plateasca – cazurile defavorizate care vor fi definite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – si un pachet suplimentar în cadrul asigurarilor facultative.

Comentariile sunt închise.