Verdictul stiintei: consumul de multivitamine inseamna bani aruncati

supplements
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Oamenii ar trebui sa înceteze sa mai cheltuiasca zadarnic bani pe suplimente alimentare, afirma un grup de medici, în urma rezultatelor a trei studii ample care arata ca majoritatea suplimentelor de multivitamine si minerale sunt ineficiente în ceea ce priveste reducerea riscului de îmbolnavire, ba chiar, în unele cazuri, se pot dovedi nocive.

Cele 3 studii, publicate în jurnalul Annals of Internal Medicine, cuprind 2 noi studii clinice si o revizie a 27 de studii anterioare. Din toate rezulta ca nu exista dovezi ale faptului ca administrarea zilnica de suplimente de multivitamine si minerale ar preveni ori încetini declinul cognitiv sau instalarea unor boli cronice precum maladiile cardiace si cancerul.

”Mesajul e simplu: cele mai multe dintre suplimente nu previn  bolile cronice ori decesul, utilizarea lor nu este justificata si ar trebui evitata”, declara transant medicii autori ai studiilor, într-un editorial publicat împreuna cu rezultatele cercetarilor.

Mesajul este adresat în mod special persoanelor care nu prezinta simptome de deficienta nutritionala – adica marea majoritate a populatiei SUA – deoarece, de multe ori, aceste persoane consuma cantitati mari de suplimente, fara a avea nevoie de ele.

Serii întregi de studii au aratat ca administrarea acestor suplimente nu are niciun impact benefic asupra sanatatii – „si totusi oamenii continua sa ia suplimente – la ora actuala, în cantitati mai mari ca oricând”, spune dr. Edgar Miller, unul dintre cei 5 autori ai editorialului si profesor de medicina si epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

Dupa parerea lui, preocuparea de a lua supliment ar putea avea o componenta psihologica. În ciuda dovezilor ca suplimentele nu aduc beneficii marii majoritati a populatiei, unele persoane se conving singure ca au nevoie de suplimente pentru ca le-ar lipsi nutrientii necesari din alimentatie.

Aceste noi studii confirma rezultatele unor cercetari anterioare, care aratau ca, în general, suplimentele alimentare, inclusiv vitamine B si antioxidanti, nu aduc beneficii, iar dozele mari de beta-caroten, vitamina E si, probabil, si vitamina A chiar maresc rata deceselor.

Vânzarile de multivitamine au sporit an de an în SUA, ajungând, în 2010, la 28 miliarde USD. Tendinte similare se înregistreaza si în Marea Britanie si alte tari europene.

Industria producatoare de suplimente sustine ca, în cazul multor americani, doza zilnica necesara de vitamine nu poate fi asigurata doar prin alimentatie, însa lucrurile nu stau asa.

„Industria de profil încearca sa creeze impresia ca avem deficiente de vitamine, dar studii randomizate arata nu avem cu totii asemenea deficiente si nu avem niciun beneficiu de pe urma vitaminelor”, spune dr. Miller.

În revizia celor 27 de studii clinice anterioare, care cuprindeau în total 450.000 de adulti vârstnici, cercetatorii nu au gasit nicio dovada ca suplimentele alimentare ar avea vreun efect benefic în ceea ce priveste prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

Într-un alt studiu, cercetatorii au examinat  efectele administrarii unei combinatii de nutrineti – inclusiv vitaminele A, C, E, B si beta-caroten – la 6000 de barbati de peste  65 de ani, care au fost urmarititimp de 12 ani. Performantele cognitive si capacitatile verbale ale participantilor care au luat suplimente nu s-au dovedit diferite de cele ale subiectilor care primisera doar un placebo.

În al treilea studiu, cercetatorii au încercat sa afle daca dozele mari de multivitamine si minerale pot preveni atacurile de inima, atacul vascular cerebrale si decesul la 1700 de persoane care suferisera deja câte un atac de cord. Dupa o urmarire cu durata medie de 5 ani, rezultatele nu au evidentiat diferente între participantii care luasera suplimente si cei care nu luasera.

”Consideram cazul rezolvat: adaugarea celor mai multe suplimente de minerale ori vitamine la dieta adultilor bine hraniti nu aduce niciun beneficiu categoric si poate fi chiar daunatoare”, au afirmat specialistii în editorialul semnat de ei.

Sursa: amfms, Live Science

Comentariile sunt închise.