Agreem informatizarea sistemului, dar nu pe banii nostri

stetoscop
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Secretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat presei, vineri, ca medicii suceveni nu vor distribui cardul de sanatate, dupa ce Societatea Nationala de Medicina a Familiei, împreuna cu patronatele, a hotarât sa nu se distribuie si sa nu se inscriptioneze aceste carduri electronice.

Distribuirea cardurilor de sanatate catre asigurati ar fi trebuit sa înceapa, conform legii, din 3 ianuarie 2013, dar medicii de familie nu sunt de acord cu preluarea acestei responsabilitati administrative, ce nu a fost inclusa în contractul lor cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). 

Acest card national se emite individual pentru fiecare asigurat, în ideea de a reprezenta dovada ca pacientul respectiv este asigurat si a platit la zi asigurarea de sanatate. Potrivit lui Badrajan, acest card nu reprezinta sub nicio forma dovada calitatii de asigurat. 

'Noi, medicii de familie nu vom distribui si nici nu vom inscriptiona acest card de sanatate, deoarece ne deprofesionalizeaza, înlocuind timpul de consultatii cu timpul alocat unei munci administrative. Pentru distribuirea cardurilor sunt nenumarati pasi de facut, iar relatia medic-pacient ar fi si ea afectata', a spus Badrajan. 

Totodata, ea sustine ca grupa sanguina si RH-ul reprezinta doua date ce sunt încarcate pe acest card în mod inutil. În ceea ce priveste înscrierea pe card a acceptului pentru donarea de organe, se face doar însotita de o declaratie notariala a asiguratului, care costa. 

"Statul, care este interesat sa aiba un asa numit rezervor de organe, îl trimite pe pacient, care îsi da acceptul, lucru extrem de important, sa mai plateasca si o adeverinta notariala', a spus Badrajan. 

Ea a subliniat ca distribuirea cardurilor nu este un serviciu medical, iar medicii de familie au un contract cu CJAS-urile de prestari servicii medicale, si nu este legal ca, pentru un document oficial de identificare, sa se interpuna o terta persoana sau institutie. În opinia lui Badrajan, ar trebui sa se faca contractul între asigurat si asigurator, pentru ca fiecare om sa stie ce drepturi si obligatii are. 

'Noi, medicii de familie, agreem informatizarea sistemului, ca principiu, dar nu pe banii nostri si dorim sa fim lasati sa ne facem munca pentru care suntem pregatiti. Nu noi trebuie sa facem aceasta treaba', a spus Badrajan. 

Informatiile minime accesate pe card sunt datele de identitate si codul numeric, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, înregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si RH-ul, data expirarii cardului, numarul de identificare si acronimul Casei de Asigurari de Sanatate care emite cardul si numarul cardului.AGERPRES

Comentariile sunt închise.