
Adevaratele probleme ale sistemului de sanatate sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si legislatia confuza care se preteaza la interpretari si vulnerabilizeaza atât corpul medical, cât si pacientii, sustine prof dr Vasile Astarastoae, presedintele Colegiul Medicilor din România (CMR), într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
"Consiliul National al Colegiului Medicilor din România îsi manifesta regretul ca dezbaterea publica privind sistemul de sanatate este parazitata de teme marginale si nu se axeaza pe adevaratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din România. Consideram ca impunerea unor criterii de finantare dupa forma de proprietate a serviciilor medicale, precum si obligarea medicilor de a lucra, fie în sistem public, fie în sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei României", afirma Astarastoae.
Colegiul Medicilor din România saluta cresterea bugetului sanatatii cu un miliard de euro, dar se declara dezamagit de modul în care aceste fonduri suplimentare au fost directionate. "Este de neînteles pentru membrii corpului medical cum statul român poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti", adauga comunicatul.
Potrivit presedintelui CMR, deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cota alarmanta: în 2012 s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu libera practica în România.
"Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 si 55.000 de medici în 1990. Masurile anuntate, chiar daca ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din tara. În domeniul legislativ CMR considera ca simple amendamente la o lege nu elimina riscurile exercitarii profesiei medicale în România si ca este nevoie de o legislatie moderna si adecvata spiritului european", mentioneaza prof dr Vasile Astarastoae.
CMR solicita noului Guvern Ponta sa rezolve, asa cum a promis, revendicarile cuprinse în Declaratia Adunarii Generale a Colegiului din martie 2012 si îsi arata în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru cresterea eficientei sistemului de sanatate si a calitatii actului medical. AGERPRES