Istoria ICPC în România este legata de proiectul MATRA, programul interguvernamental olandezo-român de asistenta pentru medicina familiei din tara noastra. În cadrul acestui program, coordonat de Prof.Dr. Jan van Es, personalitate de referinta în domeniul medicinei de familie, pe lînga diverse activitatii în domeniul întaririi organizatiilor de medicina familiei si în domeniul educatiei medicale continue, au fost organizate si activitati de cercetare în medicina de familie.
Astfel, în 1997 s-a desfasurat un prim studiu pilot de morbiditate, la care au participat 30 de medici de medicina generala din patru centre Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Acesta a fost primul studiu de anvergura organizat în cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF/MG) în care a fost utilizata pentru prima data în tara noastra Clasificarea Internationala Pentru Asistenta Medicala Primara (ICPC). Medicii au înregistrat fiecare consultatie pe parcursul unui an, pe fise special concepute în acest scop. Au fost completate peste 80.000 de fise, corespunzând unui numar identic de întâlniri medic de familie pacient. Datele au fost centralizate la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti, la catedra de Sanatate Publica. Rezultatele studiului au fost prezentate de membrii SNMF/MG în cadrul unui simpozion la Sinaia, in octombrie 1998. S-a dovedit astfel ca sistemul de clasificare ICPC poate fi utilizat în studiul morbiditatii cât în evaluarea activitatii desfasurate la nivelul cabinetului de medicina familiei. Problema cea mai mare a constituit-o modul de înregistrare manuala, pe fise, destul de anevoios.
Concluziile studiului pilot au fost ca Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala trebuie sa continue eforturile de implementare a sistemului de clasificare ICPC, dar înregistrarea datelor trebuie sa se faca folosind computerul. Pasul urmator a fost pregatirea unei retele care sa cuprinda 100 de dispensare santinela, în cadrul proiectului „ICPC 2000. Aceasta retea va deservi peste 200.000 de pacienti, cca. 1% din populatia României, asigurând astfel un lot cu reprezentativitate nationala. Cu ajutorul Fundatiei Pentru o Societate Deschisa si al Fundatiei Stichting bevordering kwaliteit gezondheidszorg in Roemenie (Olanda) acest program este în derulare si la 1 ianuarie 2001 va începe înregistrarea computerizata a datelor.
Contactele noastre oficiale cu WONCA, Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie, au fost pâna în prezent foarte bune, SNMF/MG fiind afiliata WONCA din 1997, avînd si un membru în Comitetul International de Clasificare (WICC) care a elaborat ICPC, în persoana doamnei dr.Marinela Olaroiu.
Lucrarea de fata a fost initiata în cadrul proiectului – ICPC 2000. Am început sa lucram la traducerea versiunii cartii ICPC-2 publicata în 1998 de Oxford University Press. Între timp, Comitetul de Clasificare WONCA a a mers mai departe, dezvoltând ICPC-2-E, care include corecturi la versiunea tiparita. A trebuit ca si noi sa preluam din mers aceste corecturi, astfel încât versiunea în limba româna cuprinde, pe lânga traducerea capitolelor 1-9 din lucrarea publicata a ICPC-2 si lista de coduri (capitolul 10) actualizata Versiunea ICPC-2-E este disponibila doar în format electronic în engleza si franceza în INTERNET (si de scurt timp si în româna).
Traducerea este rezultatul unui grup de membrii ai SNMF/MF. Activitatea a fost mai dificila datorita lipsei unui vocabular structurat pentru medicina familiei si a unei liste de definitii în limba româna. Speram ca acestea vor face obiectul preocuparii Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala în viitorul apropiat. Acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea unui sistem informatic fiabil, care sa ne permita obtinerea unor date valide din asistenta medicala primara.
Oricum, aceasta prima versiune a ICPC-2 în limba româna speram ca va fi îmbunatatita si actualizata în continuare, atât de medicii de familie care vor participa activ în cadrul retelei de 100 de dispensare santinela, cât si de alti membrii ai SNMF/MG care doresc sa contribuie la ridicarea standardului profesiunii noastre.
Trebuie sa aducem multumiri Organizatiei Mondiale a Medicilor de Familie – WONCA, care a acordat SNMF/MG dreptul de traducere si de utilizare al ICPC-2 si în special Comitetului de Clasificare WICC, care ne-a fost de mare ajutor în activitatea de traducere a ICPC-2. Multumim, de asemenea, presedintelui WICC,
prof.dr.Niels Bentzen, pentru posibilitatea conlucrarii noastre cu Comitetul de Clasificare WONCA si domnului dr.Marc Jamoulle din Belgia, care a îndrumat traducere din partea WICC. Nu în ultimul rând. trebuie sa multumim tuturor colegilor care ne-au ajutat în diverse etape ale activitatilor legate de elaborarea acestei lucrari.