Vaccinarea copiilor şi informarea corectă

vaccination - vaccinare
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Populaţia trebuie să cunoască adevărul legat de vaccinare şi să conştientizeze impactul asupra sănătăţii publice, a fost mesajul transmis vineri la Conferinţa RoVaccin, unde s-a discutat despre vaccinarea copiilor, informarea corectă a opiniei publice şi încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient referitoare la această activitate de prevenţie.

"Conferinţa RoVaccin 2013 propune o dezbatere pe tema percepţiei publice referitoare la vaccinare, la care participă cei mai importanţi actori implicaţi în programele de vaccinări din România. Este extrem de important ca publicul larg să cunoască adevărul legat de vaccinare şi să conştientizeze impactul asupra sănătăţii publice, iar acest lucru este posibil doar printr-o informare corectă. Dată fiind complexitate lui, sperăm ca acest eveniment să aducă răspunsuri la cât mai multe întrebări legate de vaccinare şi de rolul acesteia", a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. 


Preşedintele de onoare al Societăţii Române de Microbiologie, Marian Neguţ, a precizat că această conferinţă este cea mai cuprinzătoare dintre toarte întâlnirile. 


"Este un efort extraordinar, o cumulare de forţe organizatorice, care într-adevăr îşi arată rolul în această întâlnire care se vrea una dintre cele mai mobilizatoare pentru această activitate de prevenţie care a jucat rolul major în prevenirea bolilor transmisibile", a spus Neguţ. 


El a mai arătat că se prevede un viitor spectaculos în ceea ce priveşte producerea de vaccinuri şi reducerea bolilor transmisibile.


"HPV este o vaccinare pentru prevenţia unei boli foarte serioase, foarte grave, noi am ţintit până acum numai bolile transmisibile. Ţinta vaccinurile va fi şi este reprezentată chiar în momentul de faţă de o serie de boli care se tratează greu sau care nu se tratează deloc. (…) Astăzi se reactualizează în programe necesitatea revigorării vaccinurilor terapeutice ca o alternativă la terapiile infecţioase rezistente la antibiotice. Vaccinologia rămâne o ştiinţă de viitor şi o speranţă pentru multe dintre necazurile pe care le avem astăzi", a arătat Marian Neguţ. 


La rândul său, Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ''Matei Balş'', a declarat că este o idee excelentă să se discute despre vaccinuri într-un context ştiinţific. 


El a explicat că două mari probleme rezolvate în secolul trecut au fost – descoperirea că zaharurile se absorb prin mecanism activ la nivelul intestinului şi că trebuie pus zahăr în ceai la boală diareică, iar a doua mare problemă a fost cea a bolilor transmisibile cu potenţial de a fi limitate prin vaccinare. 

"Acum avem ţinte din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – una e să eradicăm rujeola şi din păcate am avut 7.000 de cazuri şi cea de a doua să eradicăm poliomielita pentru că acestea sunt virusuri cu portare umană, fiind cu portare strict uman dacă ţii sub control această problemă poţi să o scoţi din circulaţie, altfel nu", a mai spus Streinu-Cercel. 


La conferinţă doctorul epidemiolog Adriana Pistol a vorbit despre rolul vaccinurilor şi a prezentat programul Naţional de Imunizări. 


Ea a declarat că vaccinurile salvează viaţa copiilor şi reduc suferinţa, previn bolile copilăriei care pot cauza dizabilităţi permanente sau chiar decesul


Medicul epidemiolog a precizat că una dintre întrebările frecvente ale părinţilor este dacă nu cumva copiii primesc prea multe vaccinuri prea devreme la o vârstă mică. 


"Este foarte clar că odată ce vin pe lume copiii vin în contact cu mii de bacterii diferite. Prin răspunsul imun la aceste bacterii nou-născutul le împiedică să îi invadeze sistemul circulator şi să cauzeze boli. De fapt nou-născutul este capabil să răspundă din punct de vedere imunologic la mii de virusuri şi bacterii diferite şi practic vaccinurile administrate în primii doi ani viaţă reprezintă o picătură dintr-un ocean pentru sistemul imunitar al copilului", a explicat medicul Adriana Pistol. 


În opinia acesteia, prin amânarea vaccinării părinţii nu fac decât să prelungească timpul în care copiii rămân expuşi la îmbolnăvire. 

 

"Momentul în care un copil trebuie să fie vaccinat este determinat prin punerea în balanţă a momentului în care el se află la cel mai mare risc de a contracta o boală infecţioasă, cât şi momentul în care vaccinul îi oferă imunitate suficientă pentru a nu face această boală. Orice amânare va expune copilul în toată această perioadă la un risc de îmbolnăvire", a mai spus doctorul epidemiolog. 

Aflată la prima ediţie, Conferinţa RoVaccin 2013 vizează, printre altele, informarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccinare. 


Totodată, evenimentul se adresează opiniei publice şi mass-media, prin organizarea unei mese rotunde unde vor fi dezbătute subiecte de interes pe tema vaccinării în România, dar şi profesioniştilor din sănătate, prin simpozionul ştiinţific dedicat Actualităţilor în Vaccinologie. 


La conferinţa care are loc vineri şi sâmbătă participă medici din diferite specialităţi.

 

AGERPRES

 

Comentariile sunt închise.