Adunarea generală a ONU a proclamat pentru data de 20 martie – Ziua Internaţională a Fericirii -, prin rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012. Anul acesta este marcată pentru prima dată.
''Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane'', subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia sa adoptată prin consens.
Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ''în manieră potrivită, în special prin activităţi educative'' şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
Organizaţia Naţiunilor Unite invită, de asemenea, organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi societăţile civile, inclusiv organizaţii non-guvernamentale şi persoane fizice, să marcheze Ziua Internaţională a Fericirii prin diverse activităţi publice de sensibilizare.
Ideea a fost lansată de micul regat budist himalaian Bhutan, care a adoptat în statisticile oficiale ''Fericirea Naţională Brută!'', preferând-o termenului de Produs Intern Brut.
În calendarul ONU există deja aproximativ 120 de zile internaţionale. Ziua dedicată ''fericirii mondiale'' coincide cu Ziua internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual în 20 martie prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze.
Pe data de 20 martie este marcat ajunul echinocţiului de primăvară (emisfera nordică), dar şi Nowruz, Anul Nou la iranieni.
În mesajul său secretarul general al ONU Ban Ki-moon subliniază că ''Marcarea pentru prima dată a Zilei internaţionale a fericirii ne oferă oportunitatea de a consolida eforturile în promovarea unei dezvoltării durabile, care să includă şi acţiunile noastre de întrajutorare umană. Când acţiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogăţim cu toţii. Compasiunea aduce fericire şi ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim".
Cu prilejul primei marcări a Zilei Mondiale a Fericirii, ''Academic Impact'' în colaborare cu Misiunea Permanentă a Bhutan a Naţiunilor Unite organizează, la sediul Organizaţiei, în New York, o conferinţă pe tema "Fericirea şi bunăstarea: esenţiale pentru un viitor durabil".
Instituită oficial în 2010, ''Academic Impact'' este o iniţiativă a ONU ce reuneşte instituţiile de învăţământ superior din ţările membre ale Naţiunilor Unite. Evenimentul, deschis tuturor, este, de asemenea, transmis în direct pe site-ul Web webtv.un.org.
AGERPRES