Victor Babeş a pus bazele bacteriologiei, inframicrobiologiei, seroterapiei moderne, histologiei, epidemiologiei româneşti. Studiile sale au cuprins domeniul fiziomorfopatologiei aplicate şi al maladiilor infecţioase. A descoperit grupul de maladii care-i poartă numele: babesioze.
Victor Babes s-a născut la Viena, in 28 iulie 1854. Studiile elementare le-a făcut la Viena, iar pe cele superioare, de medicină, la Budapesta şi Viena.
In 1865-66, Babeş figurează printre cei 36 de bursieri, suma burselor fiind de 10.000 florini = 25.000 franci (pe lângă Gh. Crăiniceanu – primul istoric şi bibliograf al medicinei româneşti).
La numai 17 ani, Karl Langer (1819-1887), profesor de anatomie, îl ia ca “demonstrator” la Universitatea din Viena. Ulterior, este chemat, în urma recomandărilor profesorilor vienezi Rokitansky şi Langer, la Budapesta, unde începe o strălucită carieră universitară.
A urcat, pe rând, treptele învăţământului superior, de la asistent (1874) la profesor extraordinar de histologie patologică (1884-85) şi director al noului Institut de Histopatologie, organizat după indicaţiile sale. A publicat o lungă serie de lucrări remarcabile de anatomie patologică şi face cele dintâi încercări în domeniul, nou pe atunci, al bacteriologiei.
Mai multe detalii despre opera sa remarcabila gasiti in prezentarea de mai jos. Sunt 124 de sliduri, in care puteti gasi o intreaga lume medicala, zeci de personaje cunoscute din lumea medicala europeana, care i-au fost contemporani. Prezentarea include si o interesanta istorie a microscoapelor, de la Antoni von Leeuwenhoek pana la Babes.
Pentru a porni prezentarea faceti clic pe imaginea de mai jos.
Dr. Marius Marginean