Ilarie Mitrea (1842-1904)

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Ilarie Mitrea face parte dintre intelectualii romani ai  veacului trecut, care au strabatut lumea din dorinta de a cunoaste cat mai multe locuri si civilizatii.
Nascut  în  1842 in comuna Rasinari, jud. Sibiu, Ilarie Mitrea a facut studii de medicina  la  Cluj  si Viena.  Fire mai aventuroasa, isi incepe activitatea la Pola,  pe tarmuì  Adriaticii,  ca  mai apoi sa plece tocmai  în  Mexic,  la Veracruz.
Ilarie MitreaIn  Mexic  a avut a activitate diversa. A fost  medic  în  armata revolutionarului Benito Suarez, tratand ranitii aflati  în  drum spre  San Diego. Dupa condamnarea la moarte a lui Maximilian de catre  Suarez, a fost responsabil sanitar al oraselor  din  estul Mexicului,  luand  parte   la proiectarea  si   constructia  unor sisteme  de  canalizare, a unor puncte  de  instalatii  sanitare, spitale si infirmerii militare si civile.
Tot în  aceasta  perioada, a intreprins 3 calatorii  lungi  în interioruì  tarii,  facand studii de  etnografie,  arheologie  si antropologie.  A invatat bine limba spaniola si azteca, a cunoscut  bine civilizatia mexicana si a alcatuit un  lexicon  cu ajutoruì caruia a incercat o clasificare lingvistica a populatiei din jumatatea rasariteana a Mexicului.
In 1860 se intoarce în Romania si isi publica impresiile din  Mexic, în  mai multe articole "Cetatile Mexicului si locuitorii"  si "Locuitorii primitivi sau indienii Mexicului".
In  1870,  se  imbarca din nou, ca medic  militar,  sub  pavilion olandez, spre Batavia (azi Djakarta), capitala Indiiloi  Olandeze (Indonezia). Aici il cunoaste pe medicul ungur si geolog  amator Possevitz  si pe celebrul explorator rus Mikuhlo-Maklai, cu  care face  mai  multe  calatorii.  Se casatoreste  cu o indigena  si intreprinde expeditii în Borneo si insulele Celebes.
Spre sfarsituì vietii, intors în tara, a donat Muzeului Antipa o frumoasa colectie de obiecte si plante adunate din toata lumea.
S-a stins din viata la Viena, in 1904.

     Dr.Marius Marginean

Dr. Ilarie Mitrea

 

 

 


 

 

Comentariile sunt închise.