Ilarie Mitrea face parte dintre intelectualii romani ai veacului trecut, care au strabatut lumea din dorinta de a cunoaste cat mai multe locuri si civilizatii.
Nascut în 1842 in comuna Rasinari, jud. Sibiu, Ilarie Mitrea a facut studii de medicina la Cluj si Viena. Fire mai aventuroasa, isi incepe activitatea la Pola, pe tarmuì Adriaticii, ca mai apoi sa plece tocmai în Mexic, la Veracruz.
In Mexic a avut a activitate diversa. A fost medic în armata revolutionarului Benito Suarez, tratand ranitii aflati în drum spre San Diego. Dupa condamnarea la moarte a lui Maximilian de catre Suarez, a fost responsabil sanitar al oraselor din estul Mexicului, luand parte la proiectarea si constructia unor sisteme de canalizare, a unor puncte de instalatii sanitare, spitale si infirmerii militare si civile.
Tot în aceasta perioada, a intreprins 3 calatorii lungi în interioruì tarii, facand studii de etnografie, arheologie si antropologie. A invatat bine limba spaniola si azteca, a cunoscut bine civilizatia mexicana si a alcatuit un lexicon cu ajutoruì caruia a incercat o clasificare lingvistica a populatiei din jumatatea rasariteana a Mexicului.
In 1860 se intoarce în Romania si isi publica impresiile din Mexic, în mai multe articole "Cetatile Mexicului si locuitorii" si "Locuitorii primitivi sau indienii Mexicului".
In 1870, se imbarca din nou, ca medic militar, sub pavilion olandez, spre Batavia (azi Djakarta), capitala Indiiloi Olandeze (Indonezia). Aici il cunoaste pe medicul ungur si geolog amator Possevitz si pe celebrul explorator rus Mikuhlo-Maklai, cu care face mai multe calatorii. Se casatoreste cu o indigena si intreprinde expeditii în Borneo si insulele Celebes.
Spre sfarsituì vietii, intors în tara, a donat Muzeului Antipa o frumoasa colectie de obiecte si plante adunate din toata lumea.
S-a stins din viata la Viena, in 1904.
Dr.Marius Marginean