Erik Adolf von Willebrand (1870-1949)

Erik Adolf von Willebrand
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

S-a nascut In 1.2.1870 la Vaasa, Finlanda. Tatal sau, care a fost inginer si consilier la curte, i-a asigurat un start bun in viata. Isi ia examenul de bacalaureat in 1888, apoi studiaza medicina la Helsinki pana in 1896. In timpul studentiei lucreaza la baile de la Aland.

In 1897. Fiind internist lucreaza la institutia diaconica din Helsinki, devine sef de sectie intre 1908 si 1922, apoi sef al Intregului spital pana In 1931.
In 1899 face o comunicare cu tema "Observatii cu privire la modificarile sanguine dupa venesectie". A tinut cursuri in calitate de docent la universitatea din Helsinki din 1903 pana in 1930, timp In care a suplinit de patru ori profesorii. Din 1930 i se acorda in mod onorific titlul de profesor. Din 1932 este numit membru corespondent al Societatii Medicale din Leipzig.
Seful sau de la Sitalul Diaconic, prof. Ossian Schaumann, a fost tot hematolog si a studiat anemia secundara botriocefalozei. El a dotat laboratorul spitalului pentru obtinerea de rezultate competente.
Inca de la Inceput, von Willebrand a participat la lucrarile sefului sau. In 1924 s-a prezentat pentru o consultatie o fetita cu diateza hemoragica. Provenea de pe o insula izolata din Aland, pe care erau frecvente asemenea cazuri. Von Willebrand isi comunica in 1926 si In 1931 observatiile sub titlul "Despre pseudohemofilia ereditara". Si Rudolf Jurgens a descoperit cazuri asemanatoare in Germania si comunica impreuna cu von Willebrand rezultatele cercetarii lor comune in Klinische Wochenschrift in anul 1933. Boala a fost denumita trombopatie constitutionala von Willebrand-Jurgens. Ulterior s-a constatat ca este vorba de o hemopatie cu transmitere autosomala, cu timp de sangerare prelungit si aglomerare trombocitara deficitara. Cei afectati au un deficit de glucoproteina, numita azi factor von Willebrand, care este purtatorul factorului de VIII coagulare. Gena responsabila pentru acest defect este localizata pe cromozomul 12. Aceasta este cea mai raspandita hemofilie din lume.
Erik von Willebrand a murit la 12.9.1949.
Ce s-a Intamplat cu fetita din aland ? A murit la varsta de 14 ani la cea de-a patra menstruatie. De trei ori a putut fi salvata prin transfuzie, dar a patra oara ajutorul a venit prea tarziu.

Dr. Adolf W. Schwartz, Bakersfield, USA

 

 


 

 

Comentariile sunt închise.