Prelegerea saptamanii: Eric Dishman – Ingrijirea sanatatii ar trebui sa fie un sport de echipa

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Când Eric Dishman era la colegiu, doctorii i-au spus că mai are de trăit 2-3 ani. Asta a fost cu mult timp în urmă. Acum, Dishman, pe baza experientei si expertizei sale ca medic si specialist in tehnologie, sugereaza o idee îndrăzneață privind reinventarea sistemului de ingrijire a sanatatii – prin punerea pacientului in centrul echipei de ingrijiri. Ideea nu este chiar noua, abordarea insa este interesanta, merita vizionat acest clip.

 

"Și dintr-o dată m-am trezit implicat în șase luni de teste, încercări și suplicii cu șase doctori prin două spitale în acest conflict al giganților din medicină pentru a-mi da seama cine avea dreptate în legătură cu ceea ce era neregulă cu mine. Ceva mai târziu mă aflam într-o sală de așteptare pentru un examen ultrasonografic, toți cei șase doctori își fac apariția în salon în același timp iar reacția mea a fost: „oh, oh, astea-s vești rele". Diagnosticul lor a fost: „Ai două boli de rinichi rare care în cele din urmă îți vor distruge rinichii, ai celule de tip canceros în sistemul imunitar pentru care trebuie să începem tratamentul imediat, nu vei fi niciodată eligibil pentru un transplant de rinichi, și probabil că nu vei trăi mai mult de doi sau trei ani."

….

De fapt, acești profesioniști erau doctori minune,dar care lucrează într-un sistem eronat, costisitor, conceput eronat. Sistemul depinde de spitale și clinici pentru fiecare nevoie a noastră. Depinde de specialiști care analizează doar părți ale corpului nostru. Depinde de munca de ghicire a diagnosticelor și cocktailurilor de medicamente, așa că ori funcționează ori mori. Și depinde de pacienți pasivi care acceptă diagnosticul fără nicio întrebare.

Problema cu acest model este că-i greu de menținut la nivel global. Este costisitor la nivel global. Trebuie să inventăm ceea ce eu un numesc sistem de sănătate personal. Cum arată acest sistem de sănătate personal,ce metode și funcții noi va implica?

 

Comentariile sunt închise.